Meteen naar de inhoud

Treinreizen door Europa met een interrailpass

Door Europa reizen met de trein. Een grote droom voor velen, maar hoe regel je dat? In deze gids helpen we je van A to Z om het meeste te halen uit je interrailpass. Dit is alles wat je moet weten over een interrail-reis:

Emma met backpack op de treinreis door Europa
Op de trein tussen Nice en St. Raphaël, Franse Riviera

Wat is een interrailpass?

Een interrailpas is een treinticket dat je toelaat bijna alle treinen (en enkele ferry’s) in een bepaalde zone tijdens een bepaalde periode te nemen. De meest bekende en populairste pas is de ‘7 dagen in 1 maand Global Pass’. Deze pas laat je toe 7 dagen (zo goed als) ongelimiteerd alle treinen* in Europa te nemen in een periode van 30 dagen. Je beslist zelf op welke dagen je de trein neemt.

Wat zijn de addertjes onder het gras?

*Hoewel je met bijna elke trein in Europa mee mag rijden, moet je voor bepaalde treinen op voorhand reserveren of zelfs extra reservatiekosten betalen. Wil je bijvoorbeeld de Thalys van Brussel naar Parijs nemen, dan moet je die op voorhand reserveren en een supplement betalen. De zitplaatsen die je moet reserveren zijn meestal beperkt waardoor de kans bestaat dat je de trein die je wilt niet nemen. Deze reservatiekosten kunnen soms een grote extra kost zijn waardoor het eigenlijk niet meer de moeite is om deze trein te nemen.

Is een interrailpass goedkoper dan individuele tickets?

Tijdens onze Interrail heeft de pas in totaal €236 gekost (later meer info). Tijdens onze reis hebben wij voor ongeveer €1000 aan treintickets uitgegeven. Zonder interrailpas zou onze reis dus ongeveer €750 meer gekost hebben! Deze pas was dus zeker de moeite waard.

Het is belangrijk om goed te plannen. Er zullen misschien dagen zijn dat je maar Sommige dagen neem je misschien 1 trein neemt. Het zou zonde zijn om die dag een interrailpas te gebruiken. Waarom? Omdat deze individuele tickets meestal niet zo prijzig zijn en goedkoper zijn dan. Gebruik voor kleine afstanden of daguitstappen dus geen dag op je pas als je van plan bent hem nog veel te gebruiken. Zo kun je je dagen nog wat opsparen. Voor grote afstanden, grensoverteken of echt dure trajecten is het uiteraard wel aangeraden om een dag van je pas te gebruiken.

Hoe plan je treinreizen door Europa met een interrailpass?

Een zeer goede website voor treinreizen over hele de wereld is The Man in Seat Sixty-One. Deze website is ontworpen door een man die zo goed als alle treinen van over heel de wereld heeft genomen! Je vindt hier enorm vele informatie en juiste tijdstabellen op. Verder is de railplanner van interrail ook zeer handig. Je kan hiermee bekijken welke treinen je al dan niet moet reserveren. als je benieuwd bent naar de fasciliteiten aan boord, vind je daar op deze app ook vanalles over terug. Deze planner bestaat in app-vorm voor je smartphone en kun je ofline gebruiken! Soms is deze app echter niet up-to-date of ontbreken er treinen in de reisplanner. Wij checkten onze routeplanningen vaak dubbel via Google Maps.

Stap 1: Maak een schets van je treinreis door Europa

Voordat je een interrailpass boekt, is het aan te raden een groffe schets te maken over je reis. Wat wil je graag bezoeken? wil je vooral van stad naar stad gaan? Of wil je ook af en toe eens een stop maken in de natuur? Gebruik zeker een interrailkaart. Hier staan alle treinen (en ferry’s) in kaartvorm die je met je pas kan nemen. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van zo’n kaart:

kaart treinreizen door Europa met een interrailpass
kaart met alle treinen door Europa

Kijk nu naar het aantal lange afstanden dat je gaat afleggen tijdens jouw reis en tel deze op. Natuurlijk kan je planning later nog veranderen, maar deze basis gaat je helpen voor de juiste pas aan te kopen.

Stap 2: Kies je juiste interrailpass

Eens je dit gedaan hebt kan je best kijken hoe lang je onderweg gaat zijn voor jouw reis. Dit kan 2 weken, 1 maand, 2 maanden… Met de info die je nu weet kan je je interrailpass gaan kiezen. De mogelijkheden zijn:

 • 4 dagen in 1 maand
 • 5 dagen in 1 maand
 • 7 dagen in 1 maand (populairste pas, ook onze keuze)
 • 10 dagen in 2 maanden
 • 15 dagen in 2 maanden
 • 15 dagen onbeperkt (15 dagen lang ongelimiteerd alle treinen nemen)
 • 22 dagen dagen onbeperkt
 • 1 maand onbeperkt
 • 2 maanden onbeperkt
 • 3 maanden onbeperkt

Boek niet te vroeg. Indien je nog een paar dagen moet wachten, is het de moeite om te wachten op een promotiecampagne. Deze campagnes gebeuren regelmatig en zorgen vaak voor kortingen van zo’n 10-15´%. Verder is het belangrijk om te weten dat een interrailpas niet terugbetaalbaar is. Zorg er dus voor dat je (bijna) helemaal zeker bent dat je kan vertrekken. (Met Covid-19 ben je natuurlijk nooit zeker, maar geen zorgen! Wij deden onze reis in 2020 en die kon gewoon, met enkele route-aanpassingen, doorgaan!)

Stap 3: Ga op treinreis door Europa met je interrailpass

Ondtek, geniet, snuif, beleef! Echt waar! Geniet van deze prachtige ervaring! 🙂

Een gratis Interrailpass voor Europese jongeren van 18 jaar

Ben je een inwoner van Europa en word je dit jaar 18 (of ben je dit jaar 18 geworden), ga dan zeker eens kijken op de website van DiscoverEU. Elk jaar geeft de Europese Commissie duizenden gratis interrailpassen weg zodat iedereen de kans krijgt door Europa te reizen! Emma won een pas via DiscoverEU en dat is niet uitzonderlijk! Probeer de vragen zo juist mogelijk in te vullen en dan is de kans erg groot dat je een pas te pakken krijgt. Er worden elk jaar enorm veel uitgedeeld!

Onze reis

Hieronder vind je een lijst van de route die wij hebben afgelegd. Elk puntje stelt een trein-dag voor:

 • Brussel (BE) – Wernigerode (DE)
 • Wernigerode (DE) – Wenen (AT)
 • Wenen (AT) – Budapest (HU)
 • Budapest (HU) – Bratislava (SK)* – flix-bus
 • Bratislava (SK) – Bressanone (IT)
 • Bressanone (IT) – Venetië (IT)*
 • Venetië (IT) – Rimini (IT)*
 • Rimini (IT) – San Marino (SM) – daguitstap met de bus
 • Rimini (IT) – Rome (IT)*
 • Rome (IT) – St. Raphaël (FR)
 • St. Raphaël (FR) – Monaco (MO)* – daguitstap
 • St. Raphaël (FR) – Morvan (FR)
 • Morvan (FR) – Brussel (BE)
*Sterretjes zijn trajecten waar we onze interrailpass niet hebben gebruikt en individuele tickets hebben gekocht

Zoals je ziet hebben we dus meer dan 7 treindagen gedaan. Soms kozen we ook voor bussen en voor daguitstappen kozen we er ook voor om gewoon een ticketje te kopen.

Voor meer informatie over onze reis of eventueel inspiratie voor jou reis kan je onze blog over onze interrailreis lezen.

Route interrail Europa
Onze route door Europa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.