Meteen naar de inhoud

5 (Minder) Bekende Maleisische Gerechten Die De Moet Proeven

De beste keuken van Azie? Die vind je in Maleisië natuurlijk! In deze blogpost gaan we op culinaire exploratie doorheen de straten van Maleisië. Deze Maleisische gerechten mag je zeker niet missen op je volgende reis doorheen dit parchtige land. Dankzij de melting pot aan culturen die in Maleisië te vinden is kan men hier heel wat speciale combinaties terugvinden. Denk aan Fried Egg Oyster, Char Kuey Teow, Tau Fu Fa, Kaya Toast of Bak Kut Teh. Het klinkt allemaal heel speciaal en kan op het eerste zicht intimiderend overkomen. Gelukkig helpen we je in deze blog op weg doorheen deze onbekende, maar prachtige wereld van de Maleisische gerechten.

1. Char Kuey Teow

Verbrande gewokte noedels. Dit Maleisisch gerecht uit Penang is een absolute must. Ja, de noedels zien wat zwart. Ja, het smaakt een beetje naar verbrand. Maar laat dit je niet tegenhouden, want deze noedels zal je niet snel vergeten.

Maleisische gerechten Char Kuey Teow
Char Kuey Teow

Deze grote klassieker eet je best op straat. Om deze te vinden zoek je naar een hawker standje met meestal een lange rij en een wokpan die precies op smelten staat. Sneller dan het licht vliegen alle ingrediënten in de pan en worden ze lichtjes verbrand. Dit geeft de noedels een speciale textuur en smaak die zo goed als nergens anders te vinden is.

Char Kuey Teow kan je bijna overal in Maleisië vinden. De beste vind je echter in Penang. Onze favoriet was een standje op een nigh hawker market in Georgetown, Penang op deze locatie (opent in Google maps).

2. Bak Kut Teh

‘Varkens beenderen thee’. Heel smakelijk vind je het misschien niet klinken? Of misschien beeld je je in naar wat dit zou smaken? Toch mag je dit Maleisisch gerecht zeker niet missen. Zelf zou ik durven zeggen dat dit één van mijn lievelingsgerechten is dat ik ooit heb gegeten.

maleisische gerechten Bak Kut Teh bereiding
Bereiding van Bak Kut Teh in Kuala Terengganu

Bak Kut Teh komt voor in 2 varianten. De ‘dry’ versie en de ‘soup’ versie. In feite zijn beide versies exact hetzelfde. Het enige verschil is dat de dry-versie verkregen wordt door de soep versie op een hoog vuur te gooien samen met pikante pepers. De soep wordt verdampt totdat enkel de concentratie aan varkensvlees, smaak en pikantheid overblijft. Indien je graag de traditie volgt neem je best beiden versies tegelijk en eet je afwisselend de droge versie en de soep versie. Naast de Bak Kut Teh neem je best een portie witte rijst en een chinese ijsthee om de dorst te lessen.

Wij aten Bak Kut Teh in Ipoh in Restaurant Tan Kee Klang Bak Kut Teh. Dit is ideaal om te gaan eten tijdens een bezoek aan de ongelofelijke cave tempels die hier in de regio te vinden zijn.

Verder aten wij ook Bak Kut Teh in Kuala Terengganu in een mini-hawker center genaamd: Town City Food Court

3. Fried Egg Oyster

Ooit al gehoord van een gefrituurd omelet? En hier oesters aan toegevoegd? Dit typisch Maleisisch gerecht (of Singaporees afhankelijk van wie je het vraagt) is een absolute must try.

Maleisische gerechten fried egg oyster
Fried Egg Oyster

Vrienden van ons uit Singapore introduceerden ons tot dit gerecht (Als ik heel eerlijk moet zijn zou ik het zelf nooit gekocht hebben). Ze vertelden ons dat dit hun lievelingseten was. Na het proeven ervan waren wij ook helemaal overtuigd. Tot onze verbazing proefde het helemaal niet naar de zee. Die typische smaak die oesters hebben kwam ook niet te veel naar boven. Emma, die normaalgezien nooit oesters eet, vond dit ook zeer lekker en smulde van dit gerecht.

Dit gerecht kan je in vrijwel elke hawker center of night market vinden. Aangezien het nog steeds met oesters (zeevruchten) is raden wij aan om aan te schuiven bij een standje waar volk in de rij staat. Zo ben je zekerder dat de gebruikte producten vers en van goede kwaliteit zijn. In Melaka kan je Fried Egg Oysters vinden op de Jonker Walk.

4. Kaya Toast

Wat een ontbijt… Dit is zo ongelofelijk mega lekker dat we een moord zouden plegen om dit te kunnen eten. Kaya Toast is het nationale ontbijt bij uitstek, samen met een white coffee is er geen betere manier om de dag te starten.

Kaya Toast Toastbox
Kaya Toast in een Toastbox restaurant

Zoals de naam het zegt gaat het over toast. Op deze toast smeren ze (meestal in de keuken al bereid) een soort kokosgelei (Kaya) en een dikke laag boter. Deze toast dip je vervolgens in het eigeel van een zachtgekookt ei dat vermengd is met sojasaus en witte peper. Na het eten van de toast rond je het gerecht af door het eiwit met een lepeltje op te eten. Ok ok… In het begin waren wij ook wat sceptisch, maar vrees niet. Eens je dit gegeten hebt zal je elke dag uitkijken naar dit typische maleisische gerecht. Wie weet neem je zelfs de benodigde ingrediënten mee naar huis om het na de reis verder te kunnen eten.

Kaya Toast kan je in vrijwel heel Maleisië op elke hoek van de straat ’s ochtends vinden. Elke regio doet het lichtjes anders. Zo kan je in Ipoh de kaya toast eten samen met een typische White Coffee of krijg je in Terengganu een soort brioche in de plaats van sneedjes brood. Wat wij ondervonden is dat de keten ‘Toastbox’ (overal te vinden in Maleisië) lekkere kaya toast serveert om de dag te starten (en gratis airco), hoewel de prijs wel wat hoger ligt dan de standaard restaurantjes in de straat.

5. Tau Fu Fa

Als laatste in deze lijst Maleisische gerechten is het tijd voor een dessertje. Dit dessert vinden in redelijk zeldzaam, maar indien je het vindt zeker te moeite om te proberen. Ook als het geen dessertentijd is!

Maleisische gerechten tau fu fa
Tau Fu Fa in Ipoh

Tau Fu Fau is een soort soja-tofu-pudding. Hierop voegen ze bruine-suiker-gember-siroop aan toe en sesamzaadjes bovenop om het af te werken. Het resultaat, een indrukwekkende combinatie aan smaak en een grote glimlach op je gezicht.

Indien je op zoek bent naar Tau Fu Fa kan je deze vinden in Ipoh in Ding Feng Dessert Tau Fu Fa of in Georgetown in een hawker food stall ’s avonds op volgende coordinaten: 5°24’59.4″N 100°19’57.4″E (opent in Google maps).

Welke Maleisische gerechten wil jij zeker proeven? Hebben we er een belangrijke vergeten? Laat het ons weten met een reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 (Minder) Bekende Maleisische Gerechten Die Je Moet Proeven